Hemelvaartsdag 2022

Op Hemelvaartsdag verzamelden zich voor 09.00 uur ongeveer 30 kapellanen met fiets bij de Kapel. Ook dit jaar ging de traditionele fietstocht naar een locatie voor de “Dienst onderweg”.

Diana en Adri hadden een mooie route uitgestippeld met als einddoel de uitspanning “de Boshoeve”. Het was te fris om buiten te zitten, maar binnen konden we prima terecht. Inmiddels was de groep met een tiental uitgebreid, die met de auto waren gekomen.

Na de koffie/thee/limonade met heerlijke krentenwegge en cake begon de dienst met als voorganger Rita van Herk. Geen preek vandaag, maar een moment om met elkaar in gesprek te gaan over actuele onderwerpen.

Rita had haar inspiratie hiervoor gevonden bij twee bekende personen met duidelijke principes, die veel betekend hebben voor hun omgeving en de wereld.

Allereerst Desmond Tutu, een bekende dominee uit Zuid Afrika en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. In Kaapstad staat bij de haven een monument met vier Afrikaanse Nobelprijswinnaars, waar Tutu er één van is.

De andere persoon is een Benedictijner monnik Christiaan de Chergé. Hij bleef op zijn post, ook toen het moeilijk werd en hij bouwde goede relaties op met moslims.

Rita gaf drie citaten van Tutu, die in kleine groepjes besproken werden en daarna in de groter kring werden toegelicht. De drie quotes:

  1. Ik vergeef omdat ik vergeven ben.
  2. Als je vrede wilt, moet je niet met vrienden praten. Praat met je vijanden.
  3. Als je neutraal bent in een situatie van onrecht, heb je de kant van de onderdrukker gekozen.

Tutu gebruikte onderstaand voorbeeld om stelling 3 te verduidelijken:

Als een olifant met zijn poot op de staart van een muis staat, en jij zegt dat je neutraal bent, zal de muis je neutraliteit niet waarderen!

Een mooie opzet en aanpak van deze Dienst onderweg.

Na afloop van de dienst ging iedereen op eigen gelegenheid weer terug naar huis.

Categorieën: Fotoalbum, Nieuws

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *