Huisarts in het Gasthuis: het kwam op haar pad

Ze kwam verpleegkundige Astrid tegen toen die zich na een ongelukje meldde bij de dokterspost. Huisarts Gineke de Jager draaide daar net een dienst. Verpleegkundige en arts raakten aan de praat en zo kwam Gineke achter het bestaan van het INLIA Gasthuis Groningen. Ze had er nog nooit van gehoord, maar nu is ze er al twee jaar huisarts.

Ze was nieuwsgierig naar hoe de medische zorg aan asielzoekers in nood geregeld is in Nederland. Daarnaast was De Jager eerder al op Lesbos geweest om hulp te verlenen. Ook iets dat zomaar op haar pad kwam, via een mail van Stichting Bootvluchteling. Die mail arriveert precies op het juiste moment want ze heeft net even geen werk. “Ik had een gat in de agenda en daar was grote nood, dus ben ik gegaan.”

Recht op medische zorg

Ze komt te werken in het beruchte Moria-kamp, waar over de tienduizend mensen in erbarmelijke omstandigheden verkeren. “Het is zo triest wat je daar ziet. Mensen die op de vlucht zijn, soms al heel lang, en dan uiteindelijk in zo’n kamp belanden. Dat raakt je.”

Iedereen heeft recht op medische zorg, dat is het principe dat Gineke de Jager in de praktijk wil brengen. Op Lesbos en in Groningen. En: “Het is vanuit het vak van huisarts bekeken ontzettend interessant om met veel verschillende mensen te werken, voor mijzelf is het ook een verrijking.”

Lichamelijke klachten door stress

De gasten bij INLIA komen uit uiteenlopende culturen. Toch is het ook een groep met specifieke eigen problemen. “Ze zijn daar gekomen omdat ze geen uitzicht hadden op een toekomst, soms al heel lang. In het Gasthuis werken ze daaraan, maar dat kan ook best een tijd duren. Gebrek aan perspectief veroorzaakt stress en stress veroorzaakt lichamelijke klachten.”

Sommige klachten zijn te behandelen, andere niet.
“En daar wordt het soms lastig, want dan komen de cultuurverschillen om de hoek. Mensen uiten zich heel anders dan Nederlanders. Door een Nederlandse bril bekeken, kun je al snel een oordeel hebben en het bijvoorbeeld theatraal vinden. Maar dat zijn echt cultuurverschillen.” Mensen uiten zich anders, maar de behoeften zijn gelijk, weet dokter De Jager: “Iemand met stress wil net als ieder ander gezien worden.”

In het Gasthuis heeft de grote groep jonge mensen vaak klachten aan rug, nek, schouders, armen, benen. Gelukkig komt er geregeld ook een fysiotherapeut. naar het Gasthuis.

Daarnaast zitten er veel oude(re) mensen met suikerziekte en klachten die daaruit voortvloeien. Ook is kanker een belangrijk dossier in het Gasthuis. Er is maar 1 keer spreekuur per week, is dat wel voldoende? Voor nu redden we het ermee, zegt De Jager.

Categories: Nieuws

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.