Gastvoorganger Vredeszondag Paul Salakory

De eredienstcommissie zoekt samen met de predikant steeds weer naar nieuwe eigentijdse vormen. In 2021 heeft de kerkenraad ingestemd om ook voorgangers zonder preekconsent toe te staan. We denken daarbij aan inspirerende mensen uit onze eigen gemeente, dorp of regio. Voor de Vredeszondag 17 september hebben we Paul Salakory bereid gevonden om voor te gaan.

Paul Salakory is een bekend figuur in de Molukse gemeenschap. Hij werd in 1951 geboren in kamp Vossenbosch te Wierden. Zijn moeder was hoogzwanger van hem toen ze naar Nederland kwam. Tot zijn 18e jaar heeft hij in kamp Vossenbosch gewoond.

De Nederlands Hervormde religie kreeg hij van huis uit mee. Na zijn belijdenis ervaart Paul de strakke, weinig inlevende regels van dit geloof.

Met name wanneer bijvoorbeeld zijn Indische vrouw geen deel mag nemen aan het avondmaal terwijl ze gedoopt maar geen belijdenis heeft gedaan. Het is alsof de tijd stil heeft gestaan. Het Woord van de Bijbel staat centraal en niet de inleving hoe het er in de wereld voor staat. En juist dat laatste is voor Paul de belangrijkste drijfveer voor zijn sociale activiteiten.

Voor de Molukse gemeenschap is hij op persoonlijke titel van 2003 tot 2011 met het college B&W van Wierden actief bezig om te zorgen dat er drie Molukse straatnamen komen. Maar dat is niet het enige waar Paul zich voor inzet. Hij zamelde samen met zijn kameraad Nus Tuasela geld in toen er in 2019 een aardbeving was op de Molukken. Hij was tot 2019 actief lid van Pasar Maluku, een vrijwilligersorganisatie. Tevens is hij lid van Stichting Monument Vossenbos en voorzitter van de Stichting 70 jaar Molukkers Overijssel.

Op Vredeszondag 17 september is Paul gastvoorganger in de Kapel. In deze dienst mogen we luisteren, zien en ervaren wat zijn inspiratie is. Het Gospelnummer ‘How Great Thou Art’ van The Bonner Family is in elk geval door Paul gekozen als zijn favoriet!

Willy Zomer,
Voorzitter eredienst commissie

Categories: Nieuws

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.