INLIA: Nunë en Davit mogen blijven

De Groningse kinderen Nunë (9) en Davit (7) worden toch niet naar Armenië gestuurd, dat is inmiddels zeker. De IND hield jarenlang vol dat de kinderen niet in aanmerking kwamen voor het Kinderpardon omdat niet bekend was geweest waar het gezin woonde. Maar voor de Groninger rechtbank moet de IND erkennen dat het adres al die tijd in het dossier zat. In meerdere documenten zelfs.

“Gênant”, twittert oud-Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie na afloop, “Gaat over mensenlevens!” Het gezin van Nunë en Davit woont al sinds 2012 op dezelfde plek. “Dat is al heel vaak aangedragen”, zegt Voordewind, “Maar de dienst volhardde erin dat het adres niet bekend zou zijn.”

Voor het Kinderpardon is vereist dat de kinderen ‘in beeld’ waren. Dat was dus het geval. Het IND-dossier bevat zelfs meerdere documenten waarin INLIA het adres meldt. Toch suggereert de IND in de rechtszaal dat INLIA het adres geheim wilde houden. De rechter maakt daar gehakt van, wijst op de documenten en vraagt zich af hoe de dienst gegevens in het dossier verwerkt. De IND moet het antwoord schuldig blijven.

De rechtbank vraagt of er een positief besluit komt, nu het belangrijkste argument tegen een verblijfsvergunning wegvalt. Hij schorst de zaak opdat de IND zich kan beraden. Daarop volgt het verlossende woord: de dienst gaat een nieuw besluit nemen en nu het adres bekend is, zal dat “naar het zich laat aanzien gunstig aflopen”. Advocaat Berber Swart loopt met een grote glimlach naar de kinderen toe. Eindelijk gerechtigheid.

Categorieën: Nieuws

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *