Koffieochtend met Gerard Vloedbeld

Gerard Vloedbeld is op 19 februari te gast bij de koffieochtend. Hij vertelt deze keer niet over de geschiedenis van Wierden, maar een waar gebeurd persoonlijk oorlogsverhaal.

Zijn lezing gaat over zijn vader, de bekende Almelose journalist en historicus G.J.H. Vloedbeld (1919-2012). Hij maakte in mei 1940, als jonge sergeant in het Nederlandse leger, de inval van Duitse troepen in ons land actief mee.

Van jongs af aan hield Gerards vader dagboeken bij en in de Tweede Wereldoorlog schreef hij brieven naar zijn ouders, maar vooral naar zijn vriendin, met wie hij na de oorlog trouwde.

Nadat hij in 2012 was overleden kwamen al deze geschriften tevoorschijn. Zijn oudste zoon Gerard verzamelde ze en schreef er uiteindelijk een boek over.

Dat boek geeft een goed beeld van wat een jong stel van tussen de 20 en 25 jaar in die onzekere tijd meemaakte.

Samen met zijn vriendin worstelde Gerards vader de vijf oorlogsjaren door, kwam tegen het einde van de oorlog in het verzet terecht en werd daarom door de Duitsers gearresteerd. Hij ontsnapte uit het beruchte Kamp Amersfoort en maakte ten slotte, als onderduiker in zijn ouderlijk huis aan de Vriezenveenseweg in Almelo, de bevrijding mee.

Voor wie er belangstelling voor heeft is het boek na de lezing te koop voor € 17,50.

Iedereen is van harte welkom.
De koffie staat klaar vanaf 9.50 uur.

Categorieën: Nieuws

1 reactie

  1. Geert Bekkering schreef:

    Beste mensen,

    Ik zou graag met Gerard Vloedbeld over zijn vader en grootvader praten, voor een artikel in ’t Inschrien, kwartaalblad van de Oudheidkamer Twente.
    Kunt u mij zijn contactgegevens geven.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *