Witte Donderdag 2023

Op Witte Donderdag was er een viering in Kapel in de vorm van een gezamenlijke maaltijd. Er waren meer dan 50 gemeenteleden aanwezig bij deze viering in de koffiezaal.

Met elkaar aten we gerechten die verwijzen naar de Joodse Sedermaaltijd, de maaltijd die Jezus vierde met zijn leerlingen voor hij gevangen werd genomen.

Aan het begin van de maaltijd gaf ds. Kees benard uitleg over de gerechtjes van de Sedermaaltijd:

  • Karpas: een groente (peterselie) met een bakje met zout water, dat verwijst naar de tranen, ook: bundel met hysop waarmee bloed aan de deurpost werd gestreken;
  • Zeroah: een botje, dat verwijst naar het lam dat is geslacht;
  • Baytzah: een hardgekookt en gebroken / geschroeid ei, verwijzend naar de verwoesting van de tempel, maar ook symbool van nieuw leven;
  • Maror: bittere groenten (mierikswortel, witlof), die staan voor verdriet;
  • Chazeret: rauwe, hele mierikswortel of radijs, die symboliseren de bitterheid, verbittering van de Egyptenaren;
  • Charoset: een zoet mengsel van appel en rozijnen, siw verwijzen naar het cement van de gebouwen en het zoete van de bevrijding.

Op basis van deze gerechtjes kregen de deelnemers aan de maaltijd gerechten voorgeschoteld: een groene kruidensoep, salades van ei, witlof, wortels en rode bieten (als vervanging van het vlees) en aan het eind de Charoset.

Tijdens de maaltijd werd gezongen met pianobegeleiding, waren er gebeden en schriftlezingen. De korte overdenking ging over de voetwassing van de discipelen door Jezus en daarna werd de Maaltijd van de Heer gevierd met matses en wijn of druivensap. Na afloop was er voor alle aanwezigen koffie of thee.

Foto’s: Jaap de Beer;
Tekst: Dick van der Meijden.

Categories: Fotoalbum, Nieuws

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.