Lezing over Rebible in de Kapel

Op dinsdag 30 oktober organiseren de Kapel Wierden en “Boek- en kan­toorvakhandel Reterink” een avond met lnez en Jos van Oord. Zij zullen samen in gesprek gaan over “Rebible, ontdekking van vergeten verhalen”. Een boek dat lezers met een nieuwe, frisse blik naar Bijbelverhalen laat kij­ken.

De zoektocht naar geluk van lnez van Oord vertaalde zich in de oprichting van Happinez, een magazine over bewustwording en spiritualiteit. Voor het schrijven van haar artikelen maakte ze regelmatig reizen naar exotische oorden en interviewde ze onder andere wijze boeddhistische monniken en lama’s. In tien jaar tijd kwamen vele spirituele stromingen voorbij, maar de Bijbel – die zij kende vanuit haar gereformeerde opvoeding – liet zij steeds links liggen.

“Hoe komt het dat wij Boeddha omarmen als een teddybeer en de Bijbel links laten liggen?” Die vraag nestelde zich in de gedachte van Inez van Oord. De Boeddha-dame, zoals zij wel genoemd wordt door haar vele verhalen in Happinez over deze religieuze stroming, ging samen met haar broer Jos op zoek. Is er misschien een nieuwe manier om naar de verhalen in de Bijbel te luisteren, een nieuwe manier om de bladzijden te lezen? Zijn de verhalen verkeerd uitgelegd?

Zou dat zomaar kunnen? Hebben we nu nog wat aan de Bijbelverhalen uit onze jeugd? Deze vragen stelt Inez van Oord (1957) in haar boek Rebible. Ontdekking van vergeten verhalen. Zij kreeg daarbij hulp van haar broer Jos, theoloog, oud-predikant van de Kapel Wierden en op dit moment interimpredikant in Baarn. Resultaat van deze zoektocht werd het boek Rebible.

Jezus liep over water, Eva at een appel, Mozes ging de berg op: veel mensen herinneren zich deze verhalen wel. Wonderlijke verhalen, moeilijk te begrijpen, iets van vroeger. Maar de verhalen horen bij onze geboortegrond. Is er een nieuwe manier om de Bijbel te lezen, naar deze verhalen te luisteren, zodat ze weer gaan spreken? Dit boek is het verslag van haar zoektocht naar deze verhalen, die voortaan op een andere manier inspire­ren. Samen met haar broer Jos praat Inez over dit opzienbarende boek tij­dens de lezing.

De schrijfstijl die ze ontwikkelde voor haar verhalen in Happinez is te herkennen in Rebible. Haar teksten zijn vlot te lezen. Ze schrijft veel in de ik-­ vorm en wisselt verslagen over de ervaringen van haar persoonlijke zoek­tocht af met interessante inhoudelijke informatie. Zo noteert zij belevingen en ontdekkingen van haarzelf en van haar broer Jos (theoloog en emeri­tus-predikant) tijdens hun reizen naar de Sinaï, Rome en het eiland Jona.

Praktische informatie:
Datum: 30 oktober, inloop vanaf 19.30, lezing, om 20.00 uur. Plaats: De Kapel, Dahliastraat 4, Wierden. Toegang is gratis. Tijdens de avond is het boek te koop. Ook kunnen mensen, welke het boek reeds bezitten, het boek die avond laten signeren.

Categorieën: Nieuws

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *