Liturgische bloemschikkingen veertigdagentijd

In de veertigdagentijd verzorgt de liturgische bloemschikgroep wekelijks een mooie schikking. Daarbij wordt telkens een toelichting gegeven op de schikking en daarnaast is er een bijbehorende meditatieve tekst. Beide teksten worden voorafgaand aan de dienst via de beamer gepresenteerd.

Onderstaand een overzicht van de schikkingen:

Zondag 10 maart (eerste zondag)

De 8 flessen staan in een cirkel. De cirkel wordt hier gebruikt als symbool voor de aarde. De flessen worden onderling verbonden door klimop ranken die samen een krans van solidariteit vormen.

Meditatie:
“Steeds weer anders.
Zo vertrouwd
als Hij mij is,
zo vreemd
blijft Hij mij,
ik volg Hem
maar volgen
kan ik Hem niet.”

In de kring verbonden
door ranken van trouw
voor een nieuw begin.

Zondag 17 maart (tweede zondag)

Vandaag staan de acht flessen in de vorm van het Griekse kruis, een kruis met vier gelijke armen die elkaar in het midden snijden. De Griekse letter chi, de 22e letter in het oud-Griekse alfabet, heeft die vorm. Het is de eerste letter van het woord Christus, een van de namen voor Jezus.

“Het valt niet mee om de berg te moeten beklimmen. Het liefst zouden we ook een weg willen kiezen met minder inspanning en weerstand.”

Acht
verbonden door de lijnen
van het Griekse kruis
verheerlijkt op de berg
Christus
een moeilijke weg te gaan en
een visioen op een nieuw begin.