Laatste zondag kerkelijk jaar 2018

Op zondag 25 november 2018 was het de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Zoals gebruikelijk in de Kapel wordt op deze zondag aandacht besteed aan alle gemeenteleden die in het voorbije jaar zijn overleden.

Voor deze dienst was de indeling van de kerkzaal grondig gewijzigd. Vandaag niet de vertrouwde opstelling met alle stoelen richting liturgisch centrum.

In het midden van de kerkzaal stond de brandende paaskaars opgesteld en daaromheen waren tafels geplaatst waarop kaarsen stonden. Vier kaarsen werden voorafgaand aan de dienst ontstoken aan de paaskaars door de diaken.

Daarnaast 14 kaarsen voor ieder overleden gemeentelid en één extra kaars ter gedachtenis aan hen, van wie de namen vanmorgen niet genoemd werden.

De liturgische bloemschikgroep had een prachtige schikking gemaakt met een symboliek, die aansloot bij het thema van de dienst “Jacob aan de Jabbok”. Er is een overgang van donker naar licht en de blauwe kleur symboliseert de Jabbok.

De stoelen stonden gegroepeerd rondom de paaskaars. Door deze opstelling werd het “samen gemeente zijn” sterk benadrukt.

De cantorij zong prachtige liederen onder leiding van Marjan Klaasen en er werden mooie teksten gesproken.

Ook de muzikale bijdragen van organist Wim Westenberg en zanger Hans Erbrink zorgden ervoor dat het een indrukwekkende dienst was.

In de overdenking bracht ds. Cees de Gooijer een mooie verbinding aan tussen het Bijbelgedeelte, waarin Jacob worstelt met de onbekende, en de herdenking van de overledenen.

Na de overdenking werden de kaarsen voor de overledenen ontstoken, waarna iedereen gelegenheid kreeg om een waxinelichtje aan te steken ter nagedachtenis aan een overledene uit zijn/haar nabijheid.

Zoals hierboven al aangegeven: Het was een zeer indrukwekkende dienst.